Krovstvo

Krovstvo je področje, ki se ukvarja s prenovo/izdelavo streh. Krovec pa je oseba, ki je specializirana za izgradnjo ostrešja, pokrivanje streh in njihovo prenovo, za polaganje in zamenjavo strešnikov. Krovec je pri svojem delu izpostavljen številnim nevarnostim. Verjetno najhujša je ta, da pade s strehe objekta na katerem dela. Večja kot je višina objekta in bolj strm kot je naklon strehe, večja je nevarnost na krovca, če seveda ni pri svojem delu ustrezno zavarovan.

Glede nato, da spada krovstvo med dela pri katerih se rado pripetijo delovne nesreče, je potrebno, da vsak krovec razmisli tudi o tem vidiku in da se ustrezno zavaruje pri zavarovalnici za morebitne nezgode, ki se mu lahko pripetijo ko dela na strehi.

Krovstvo je velikokrat tesno prepleteno tudi s tesarstvom (ogrodje streh je običajno iz lesa) in kleparstvom (zaključki streh, žlebovi, snegolovi, strešne obrobe, zaščite dimnikov).

Pri prenovi streh je potrebno izbrati kvalitetne strešnike in poskrbeti tudi za hidro ter toplotno izolacijo. Nikakor si namreč ne želimo, da bi nam po prenovi streh kjer zamakalo ali da bi se bivanje v mansardnem stanovanju poleti spremenilo v pekel zaradi prevelike vročine, ker bi bila streha preslabo toplotno izolirana.

Z načrtovanjem prenove streh se je potrebno začeti ukvarjati pravočasno. Nekaj mesecev pred predvideno obnovo strehe. Krovcev ni ravno veliko. Ko pride sezona prenove streh pa so večinoma vsi zasedeni. Zaradi tega si je potrebno že prej zagotoviti vsaj tri ponudbe različnih podjetij, ki se ukvarjajo s krovstvom, natančno preučiti ponudbe in se potem odločiti za tisto krovstvo, ki nam zagotavlja najboljše pogoje. Poseben poudarek naj bo tudi pri postavki nepredvideni stroški saj je lahko pri tej postavki marsikaj »skritega«, kar nam pri končno izdanem računu za prenovo strehe povzroči znatni višje stroške za prenovo strehe kot smo jih načrtovali. Svetujemo vam da se po iskanje podjetja za krovstvo odpravite na Google in v iskalno polje vpišete »krovstvo + ime vam najbližjega mesta«. Vas zanimajo cene krovcev?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *