Izbira strešne kritine

Izbira strešne kritine je odvisna od številnih dejavnikov. V prvi vrsti velja izpostaviti: naklon strehe, že izdelano ostrešje, podnebne razmere, arhitekturne značilnosti okolja, eventuelne potrebe po vgradnji strešnih oken ter nenazadnje tudi finančne dejavnike. Na trgu obstajajo številni materiali iz katerih je lahko narejena strena kritina kar pomeni, da je tudi razpon cen zelo velik.

Ko izbiramo strešno kritino se je potrebno zavedati, da gre za več letno investicijo, saj želimo, da nas bi strešna kritina kar se da dolgo varovala pred različnimi vremenskimi vplivi kot so dež, sonce, veter, toča in sneg.

Strešna kritina se razlikuje tudi po dimenzijah. Na splošno velja, da lahko za bolj položne strehe a območjih kjer ni toliko padavin, uporabimo strešno kritino večjih mer. Razlog je predvsem v tem, da na takšne strehe deluje precej manjša sila vetra kar posledično pomeni, da je manjša verjetnost da bi veter dvignil večje strešnike.

Na območjih z večjo povprečno količino padavin se uporabljajo strehe s strmejšim naklonom in z manjšo površino strešnikov. Pri strehah z večjim naklonom se priporoča uporaba težjih strešnikov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *