Opečna kritina

Na slovenskih streha prevladuje opečna kritina. Za izdelavo opečne kritine se uporablja glina, če se le da brez dodatnih primesi, da lahko bolje zagotavlja zaščito pred kislinami, ultravijoličmimi žarki, gorljivostjo ter boljšo mehansko zaščito. Da doseže glina odpornost na vodo, jo je potrebno pred žganjem obdelati še z glazurami, ki se nanesejo na posušen strešnik.

Bobrovci so vrsta opečne kritine, ki se uporablja predvsem na strehah s strmejšim naklonom (običajno med 35-40 stopinj). Bobrovci so primerni še za strmejše strehe vendar je potrebno v tem primeru uporabiti dvojno prekrivanje (strešniki druge vrste so pdloženi s strešniki prve vrste in hkrati delno prekriti s strešniki tretje vrste).

Na Primorskem, kjer so strehe bolj položne (naklon od 25 do 30 stopinj), se uporablja opečna kritina, ki jo imenujemo korec. Slednja je primerna predvsem za vroča poletja in močno burjo. Pri strehah z manjšim naklonom se korec polaga v malto, pri strehah z nekoliko večjim naklonom pa ga je potrebno na letve pritrditi s pomočjo kljuk in vijakov.

Povzeto po: Delo in Dom, 22. 6.2011; Barbara Primc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *