Zakaj toplotne črpalke?

Stavbe lahko ogrevamo na najrazličnejše načine. Premog se sploh ne uporablja več. Les in kurilno olje se vse bolj umikata bolj obnovljivim virom energije. Po Sloveniji opazimo vse več hiš z sončnimi celicami na strehah. Bolj skrite pa so toplotne črpalke. Več informacij o toplotnih črpalkah dobite na strani Termoshop.

Toplotne črpalke so običajno nameščene v prostoru. Ne marajo dežja ali burja. Tudi snežna prevleka na njihovo delovanje ne vpliva blagodejno.   Starejše verzije so bile lahko precej glasne. Danes je ne boste slišali, če ne boste v istem prostoru z njo.

Vas motijo vsakoletni obiski dimnikarja? Toplotne črpalke zahtevajo precej manj vzdrževanja. Če deluje pravilno, jo boste dali pregledati le vsakih nekaj let.

Marsikoga skrbi, da bo za vgradnjo toplotne črpalke potrebno veliko dodatnih dovoljenj. To je odvisno od tipa. Če bomo izkoriščali toploto okoliškega zraka ali zemlje bo bolj enostavno. Pri ostalih pa boste projektno dokumentacijo potrebovali tudi, ko boste zaprosili za subvencije EKO sklada.

Najboljši izkoristek toplotne črpalke dobimo, če se obenem odločimo še za talno gretje. Delovala bo tudi z radiatorji, a slabše. Sploh pa je talno gretje prijetnejše. Prihranilo pa nam bo še nekaj prostora za radiatorje. Če obenem poskrbimo še za montažo kvalitetnih oken in vrat in konkretno izolacijo, bodo stroški ogrevanja minimalni še dolga leta.

Toplotne črpalke niso nič bolj zapletene za uporabo kot drugi sistemi. Priklopimo jo ob začetku sezone in ugasnemo na koncu. Je pa z njimi manj dela kot z ostalimi. Odpade naročanje olja ali zlaganje ter cepljenje drv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *