Sončne elektrarne so vedno bolj priljubljene

soncne elektrarneDanes si težko predstavljamo življenje brez elektrike. Uporabljamo jo praktično na vsakem koraku, na primer za potrebe v gospodinjstvu, za nemoteno delovanje avdio in video naprav ali v številnih gospodarskih panogah. Tako je v prihodnosti predvidena še večja poraba električne energije, ki pa na eni strani lahko zelo obremenjuje naše okolje. Zato se je v zadnjih letih pojavila težnja po izkoriščanju obnovljenih virov električne energije, med katerimi je tudi sonce. Tako so bile sončne elektrarne še nedolgo nazaj za gospodinjstva prava modna muha, v prihodnosti pa je predvidena bistvena porast sončnih elektrarn na naših strehah.

Za postavitev sončne elektrarne potrebujemo streho oziroma ravno površino, na katero se namestijo fotovoltaični moduli. Pri izbiri ustreznih modulov je najbolj pomembna njihova učinkovitost. Ta se odraža v deležu energije sončne svetlobe, ki se pretvori v električno energijo. Vendar pa optimalni izkoristek sončne elektrarne ni odvisen samo od izbire modulov, ampak tudi od številnih drugih dejavnikov. To so predvsem dejavniki okolja in stavbe. V tem smislu je bistvenega pomena, da na osončeno površino ne pade senca, prav tako je pomembno v katero smer je orientirana streha in kako velik sistem bomo namestili na našo streho.

Vsekakor je potrebno pred samo izvedbo celotnega projekta poiskati pomoč strokovnjaka, oziroma ustreznega izvajalca. Najbolj enostavno se tega lotimo kar preko spletnega iskanja. Glede na to, da je ponudba na trgu izjemno pestra, si je potrebno pred samo odločitvijo vzeti čas za razmislek. Odločitev naj temelji na strokovnosti, izkušnjah in referencah izvajalca. Pozanimati se je potrebno tudi katere materiale izvajalec uporablja in kakšno garancijo nam ponuja. Izbrani izvajalec običajno poskrbi za ogled na licu mesta in natančen izračun izkoristka predvidene sončne elektrarne. Prav tako vam lahko nudi pomoč pri pridobivanju nepovratnih finančnih sredstev ali ugodnega kredita z nizkimi obrestnimi merami s  strani javnega sklada.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *