Kako deluje čiščenje s suhim ledom?

Za čiščenje s suhim ledom uporabljamo pelete ogljikovega dioksida (CO2) ali mikrodelce, ki se “razstrelijo pri nadzvočni hitrosti” in sublimirajo ob udarcu na površino. Pri tem se umazanija odstrani s podlage. Čiščenje s suhim ledom je nestrupeno, neabrazivno, nevnetljivo in neprevodno.

Kaj je čiščenje s suhim ledom?

Čiščenje s suhim ledom je metoda, ki ob čiščenju površin ne poškoduje. Površine varno očisti, odstranjuje neželene premaze, bravo, rjo… Najpogosteje se čiščenje s suhim ledom uporablja v industriji, kjer s postopkom odstranjujemo trdovratne nečistoče. Čistilni medij, ki se pri tem uporablja je suhi led. Gre za trdo obliko ogljikovega dioksida, ki je stisnjen pri temperaturi – 79°C.

Čiščenje s suhim ledom poteka s stisnjenim zrakom in delci suhega ledu v obliki peletov. Kombinacija stisnjenega zraka in suhega ledu (stisnjen CO2), »eksplodira« na površini in sublimira. Ta verižna reakcija sproži odstranjevanje nečistoč s površine, brez da bi prišlo do poškodb na sami površini.

Tako ima čiščenje s suhim ledom številne prednosti pred primerljivimi metodami čiščenja oz. peskanja površin z drugimi peskalnimi medijo, kot so plastične kroglice ali steklene perle.

Kako poteka čiščenje s suhim ledom?

Čiščenje s suhim ledom temelji na treh fizikalnih učinkih:

  1. Pospešeni delci suhega ledu pri udarcu oddajajo kinetično energijo, ki omogoča razgradnjo trdovratnih snovi, vključno s silikonom, gumo, mastmi, barvami in barvili. Trdota peletov suhega ledu je v postopku čiščenja približno enaka trdoti ometa, kar nam omogoča izredno močno čiščenje.
  2. Zaradi nenadnega ohlajanja površine na -79°C pride do toplotnega šoka, ki povzroči fine razpoke na zgornji plasti materiala. Ta zato postane krhek, se odrobi in prične odstopati od površine.
  3. Ob tem malenkosti zmrznjenega CO2 prodirajo v razpoke umazanije, ki so nastale zaradi toplotnega šoka. Suhi led tu sublimira, kar pomeni, da se mu prostornina poveča za 400x, kar pa v celoti odstrani plasti umazanije.

Čiščenje s suhim ledom lahko s temi fizikalnimi učinki enostavno odstrani olja, lepila, barve, maščobo, smolo, vosek, bitumen, katran, gumijaste ostanke, žvečilni gumi itd.

Učinkovito čiščenje, brez da se pri tem poškoduje površina, sta glavni lastnosti, ki odlikujeta čiščenje s suhim ledom. Še en pomemben razlog pa je, da pri tem ne nastajajo sekundarni odpadki in kadar čistimo s suhim ledom, ni potrebnega dodatnega čiščenja, ki bi mesto čiščenja očistil sekundarnih odpadkov.

Čiščenje s suhim ledom torej ne uporablja kemikalij, ne pušča odpadne vode in gre za okolju prijazen način čiščenja. Še posebej za območja, kjer je uporaba vode ali kemikalij prepovedana. Z omenjenim postopkom lahko čistimo tudi elektro napeljavo. Več o tem kaj je suhi led in kako se uporablja preberite na naslovu https://blasttehnik.si/obdelava-povrsin/suhi-led/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *