Goveji golaž

Golaž je ena najbolj razširjenih in priljubljenih jedi na žlico. Golaž je okusna goveja enolončnica, ki vsebuje veliko mesa, čebule in mlete paprike. Meso je lahko sicer različno, a za pripravo golaža se največkrat uporablja goveje meso. Goveji golaž običajno kuhamo z bočnikom. Zelo dobro se obnese tudi sočno podplečje ali vrat. Ker gre za enolončnico se golaž zelo prileže v jesenskem in zimskem času, ko nas jed tudi prijetno pogreje. Na področju Jugoslavije je kuhanja golaža tradicionalno povezano s praznovanjem 1. maja, ko se je na številnih kresovanjih v vojaških kotlih kuhal golaž za vse udeležence.

Pri golažu velja nekakšno pravilo, da je vedno boljši naslednji dan po kuhanju in da je vedno boljši tisti golaž, ki se kuha velikih kotlih za večje število ljudi.

Golaž lahko ponudimo samo s kosom kruha. Na nekaterih področjih ga veliko jedo s polento, spet drugje z makaroni ali drugimi testeninami, pa s kruhovimi cmoki kot je to npr. običajno na Češkem.

Poleg govejega golaža je zelo priljubljen tudi divjačinski golaž, ki je narejen iz različnih vrst divjačinskega mesa. V kolikor dodamo v golaž tudi na krhlje narezan olupljen krompir pa govorimo o bograču za katerega je značilno, da je narejen najmanj iz treh vrst mesa. Vešči kuharji pravijo, da mora bit v golažu toliko čebule kot je mesa. Se pravi, če kuhamo golaž iz 1 kg govejega mesa, moramo dati v jed tudi 1kg čebule. Dosti kuharjev okrepi okus jedi tudi tako, da prilije v omako tudi kozarček ali 2 rdečega vina. Dlje časa kot se bo golaž kuhal, mehkejše bo meso. Na splošno velja, da se golaž kuha vsaj 2-3 ure. Na madžarskem ali pa tisti jedci, ki imajo radi pikantnejše jedi, dajo v golaž tudi nekaj sesekljanih feferonov, da dobi jed pikantnejši okus. V kolikor golaža ne pojemo v celoti, ga lahko predevamo v posodice in zamrznemo ter ga pojemo kdaj kasneje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *